Problemen Dubbele NAT

Voor een goede werking van uw netwerk en VoIP telefonie, dient er geen gebruik gemaakt te worden van dubbele NAT configuratie. Bij een dubbele NAT worden er twee verschillende routers achter elkaar gebruikt.

Enkele voorbeelden hoe een dubbele NAT kan ontstaan:

• Het delen van een internetverbinding met buren of ander bedrijf.
  • Een draadloze router plaatsen in een netwerk waar al een router aanwezig is.
  • Bij gebruik van Apple Airport express en of timemachine module.
  • Bij onvoldoende kennis bij plaatsen.

Enekele voorbeelden van problemen:

• VoIP toestel kan soms wel en soms niet bellen.
  • Geen audio bij bellen.
  • Niet alle toestellen gaan over.
  • Onverklaarbare verstoringen in telefonie.

Stappen om te controleren of er een dubbele NAT aanwezig is:

• Controleer wat de default gateway (standaard gateway) is op  uw computer.
  • Voer het IP adres in, in uw brouwser. Bijvoorbeeld 192.168.0.1
  • Dit is uw router. Log hier op in.
  • Controleer of het WAN IP adres gelijk is aan het uw publiek IP

Wanneer het IP adres gelijk is, dan heeft u geen dubbele NAT, wanneer dit IP adres anders is, dan wordt er hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van een dubbele NAT.