Is mijn Fax apparaat geschikt voor VoIP?

17-11-2015 16:57

Wanneer u uw bestaande fax apparaat wilt gebruiken i.c.m. VoIP, dan dient uw fax apparaat aan een aantal voorwaarden te voldoen. Er zijn twee mogelijkheden.

Mogelijkheid 1: Het bestaande fax apparaat is geschikt voor Fax over IP
Wanneer uw fax apparaat geschikt is voor Fax over IP ofwel IP faxing (T38) dan staat dit duidelijk vermeld in de lijst met specificaties en beschikt het apparaat over een netwerk aansluiting. Mocht u hier twijfels over hebben vraag dit dan aan de leverancier van het fax apparaat.

Fax apparaten geschikt voor Fax over IP ofwel IP faxing:
Ricoh Afico 3035
Ricoh MP 2501 SP

Mogelijkheid 2: Het bestaande fax apparaat is geschikt voor de optie ECM
Wanneer uw fax apparaat over de functie ECM ofwel error correctie geschikt welke ook uitgezet kan worden, dan is uw fax apparaat geschikt om middels een speciale fax adapter te functioneren over VoIP.

Deze fax adapter dient aangesloten te worden op het netwerk en beschikt over een analoge telefoon aansluiting waar het fax apparaat op aangesloten kan worden.

Lijst met instructie voor uitzetten van de functie ECM:

Samsung CLX
HP Officejet
Canon PIXMA
Ricoh Afico 2035 (pagina 158)

Wanneer uw fax apparaat niet over een Fax over IP aansluiting beschikt of niet de mogelijkheid heeft om de functie ECM ofwel error correctie uit te schakelen, dan is uw fax apparaat niet geschikt voor gebruik met VoIP.

Mocht het verzenden van faxen naar bepaalde bestemmingen niet altijd werken, dan kan het helpen op de snelheid te verlagen. Standaard is de fax snelheid 33.6 Kbps, voor sommige (ontvangende) fax apparaten is deze snelheid to hoog. Om de compatibiliteit met dergelijke fax apparaten te verhogen dient de snelheid van uw (verzendende) fax apparaat aangepast te worden tot 14.4 Kbps. Of dit ingesteld kan worden in uw fax apparaat kunt u vinden in de handleiding. Ook kunt u hier contact over opnemen met de helpdesk van de fabrikant van uw fax apparaat.

Labels: fax werkt niet, faxen via sip werkt niet