Uitbreiding porteringsmogelijkheden en scenario’s

~ 0 min
31-01-2022 10:34

Vanaf 1 februari zijn er meer opties bij het porteren van telefoonnummers. Vanaf deze datum ondersteunen alle providers in Nederland 4 scenario’s waarin abonnementen en telefoonnummers los van elkaar te beheren zijn door de eindklant. Deze pagina geeft een toelichting op de scenario’s en de gevolgen voor het porteringsproces.

Scenario 1: Porteren na beëindiging van de contractperiode
Dit scenario is het meest gebruikelijk. Aan het einde van een abonnement wordt een telefoonnummer door de eindklant meegenomen naar een nieuw abonnement. Dit kan bij dezelfde Provider zijn en via een portering ook bij een andere Provider.

Scenario 2: Portering voor beëindiging van de contractperiode met afkoop van het actieve abonnement
In dit scenario geeft de eindklant bij de nieuwe (ontvangende) Provider aan het nummer te willen porteren en dat daarbij het abonnement dat nog actief is bij de huidige (latende) Provider stopt. De klant is in dit scenario akkoord met de afkoopkosten van de resterende perioden in het actieve abonnement. Het nummer kan in dit geval 3 werkdagen na het porteringsverzoek geporteerd worden.

Scenario 3: Portering na een reeds beëindigt abonnement
Op dit moment is het voor de eindklant mogelijk om tot ongeveer 30 dagen na afloop van een abonnement een telefoonnummer te porteren naar een andere Provider. De wijziging op dit scenario maakt het voor de eindklant mogelijk om dit tot 60 dagen na afloop van het abonnement uit te voeren.

Scenario 4: Portering met behoud van abonnement
Een portering met doorlopen van het abonnement is een volledig nieuw scenario. In dit scenario is het mogelijk dat de eindklant bij de nieuwe (ontvangende) Provider aangeeft het nummer te willen porteren en het oude abonnement door te laten lopen. In dit scenario regelt u als reseller de afkoop van het abonnement, maar laten wij het doorlopen tot het eerste moment dat deze kosteloos gestopt kan worden (Te herkennen in Pulse als Eerst Mogelijke Einddatum). Een uitzondering hierop is wanneer er bijvoorbeeld meerdere nummers op een abonnement staan, en er maar 1 wordt geporteerd. Dan blijft het abonnement doorlopen.
In dit scenario is het eerste moment dat een nummer geporteerd kan worden het moment dat jij het verzoek accordeert.

De gevolgen voor het porteringsproces.
Een belangrijke wijziging voor alle Providers is het aantonen van de intentie van de eindklant door de nieuwe (ontvangende) Provider. Door deze richtlijn is het niet meer mogelijk een porteringsverzoek af te wijzen wanneer jij nog geen contact hebt gehad met de eindklant. Wanneer je een verzoek ontvangt kun je in Pulse alleen nog aangeven of de gegevens correct zijn. Hieronder vallen de gegevens van de klant (gaat het om het juiste abonnement en het juiste bedrijf of persoon; klopt het scenario met het verloop van het abonnement, e.d.).

Ook de andere kant op verandert het (in-)porteringsproces. Wanneer jij contact hebt gehad met een nieuwe klant en die aangeeft akkoord te zijn met afkoop, of akkoord is met het doorlopen van het abonnement bij de oude (latende) Provider, dan kun je dat aangeven in een porteringsverzoek. Vanaf 1 februari gaat dit nog door een specifieke code te plaatsen in het opmerkingen-veld. Binnenkort zal dit veranderen in een optie tijdens het porteren.

Senario Code in het opmerkingsveld
1: Porteren na beëindiging van de contractperiode Geen code
2: Portering voor beëindiging van de contractperiode met afkoop van het actieve abonnement CONTRACT::ET;
3: Portering van een reeds beëindigt abonnement Geen code
4: Portering met doorlopen van abonnement CONTRACT::CO;

 

Waarom deze wijziging?
Vereniging COIN, de vereniging voor telecomaanbieders en haar leden volgen vanaf dit moment de nieuwe richtlijnen van het EECC (European Electronic Communications Code). Deze richtlijnen zijn bedoeld om de eindklant (de gebruiker van een telefoonnummer) meer vrijheid te geven wat er met dit telefoonnummer gebeurt. Concreet betekenen deze richtlijnen dat Providers 4 scenario’s met betrekking tot porteringen ondersteunen. Daarnaast stellen de richtlijnen dat de nieuwe (ontvangende) Provider verantwoordelijk is voor het aantonen van de intentie van de eindklant.

Gemiddelde beoordeling: 0 (0 Stemmen)

U kunt deze vraag niet becommentariëren